Baksı Müzesi > Sergiler > Baksı’da Birlikte Düşlenen Gelecek: Ütopya Atölyeleri Sergisi

Baksı’da Birlikte Düşlenen Gelecek: Ütopya Atölyeleri Sergisi

Baksı Müzesi, 2024 yaz aylarında 2. kez gerçekleştirdiği Ütopya Atölyeleri kapsamında üretilen eserlerden oluşan yeni sergisine 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren ev sahipliği yapıyor. “Ütopya Atölyeleri Sergisi”, genç sanatçılarla büyük ustaların olağanüstü bir doğa ve düşünce ortamında bir araya gelerek oluşturdukları özgün işleri izleyiciyle buluşturuyor.

Serginin küratörlüğünü üstlenen Amelie Strömer’in, atölyenin katılımcılarından olup, Baksı’ya serginin küratörü olarak geri dönmesi de yapılan çalışmaların etkisini ve dönüştürücü gücünü gösteriyor ve sergiyi daha da anlamlı kılıyor.

Doğu Anadolu’nun kültürel ve doğal bağlamında gerçekleşen bu buluşmalar, sanat eğitiminin geleneksel sınırlarını aşarak yeni bir üretim ve paylaşım biçimi öneriyor. Sergide yer alan eserler; heykel, video, performans, tekstil ve yerleştirme gibi çeşitli medya üzerinden ekolojik kırılganlık, hafıza, aidiyet ve dönüşüm gibi güncel meseleleri ele alıyor. Her bir yapıt, sanatı yalnızca bir ifade biçimi olarak değil, aynı zamanda bir “hayal etme aracı” olarak düşünmeye davet ediyor

“Çünkü dönüşüm için düşlere ihtiyacımız var!”

Atölyelere rehberlik eden sanatçılar, bu süreci dönüştürücü bir deneyim olarak tanımlıyor:
Osman Dinç, “Usta-çırak ilişkisini yeniden kurmak, genç sanatçılarla bire bir etkileşimi mümkün kıldı,” derken; Video Sanatçısı Ali Kazma, “Baksı’nın çevresi, öğrencilerin gözünden yeniden inşa edilen bir video portreye dönüştü,” diyor.
Sanat tarihçisi ve Sanatçı Nancy Atakan, “Doğayla bağ kurmak ve eski nesnelere yeni hayatlar vermek, sürdürülebilirliğe dair bir yaklaşım sunuyor,” sözleriyle süreci özetliyor.
Mehmet Kavukçu, “Doğa, hem bireysel hem de kolektif bilinç için eşsiz bir kaynak sağladı,” derken; Ressam Yeşim Akdeniz, “Baksı, öğrencilerim için geleneksel ile çağdaşın birlikte düşünüldüğü bir düşünce alanına dönüştü,” ifadesini kullanıyor.
Heykeltıraş Seçkin Pirim ise “Işık, gölge ve boşluk gibi heykelin temel kavramlarını doğayla iç içe yeniden düşünmek heyecan vericiydi,” diyor. Ahmet Yiğider’in yürüttüğü atölyede ise katılımcılar, koku duyusundan yola çıkarak zamanlar ötesi bir hayal dili arayışına yöneldiler. “Neden mi?” diye soruyor Ahmet Yiğider ve cevap veriyor: “ Yaratıcılığı kamçılamak için… Çünkü dönüşüm için düşlere ihtiyacımız var.”

“Ütopya Atölyeleri Sergisi”, hayal gücünün harekete geçtiği, duyuların sınırlarını zorlayan bir deneyime davet ediyor.

Sergi, 1 Temmuz 2025’ten itibaren Ekim ayına kadar Baksı Müzesi’nde ziyarete açıktır.